Burgerlijke stand

Op deze pagina vindt u alle informatie over de burgerlijke stand.

Echtscheiding / Nietigverklaring

Op deze pagina vindt u alle informatie over echtscheiding.
 1. Laatst bijgewerkt op

Het land waar u besluit om een echtscheiding of nietigverklaring aan te vragen, hangt af van waar u officieel bent ingeschreven. Maar wat van het grootste belang is, is dat beide feiten (huwelijk + echtscheiding / nietigverklaring) tijdig en correct geregistreerd worden in beide landen. Dit betekent dat:

 • Voor een nietigverklaring in de Filippijnen moet de nietigverklaring van uw huwelijk volledig voltooid zijn en geregistreerd staan bij de ambassade of uw gemeente in België.
   
 • Voor een echtscheiding in België: een gerechtelijke erkenning van een buitenlandse echtscheiding kan worden weerspiegeld in uw burgerlijke staat hier in de Filippijnen:
   
  1. U moet van het Ministerie van Justitie in België een kopie van het echtscheidingsvonnis met kracht van gewijsde verkrijgen en deze laten authenticeren door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in België. Vertaling naar het Engels is nodig voor indiening bij de Filipijnse autoriteiten.
    
  2. Als u hier in de Filippijnen bent getrouwd, moet u het document indienen bij het kantoor van de Ambtenaar van de burgerlijke stand van de Filipijnse gemeente waar het huwelijk heeft plaatsgevonden. (Dit is te zien in de linkerbovenhoek van de huwelijksakte).

   OF

   Als het huwelijk in het buitenland is voltrokken en later is geregistreerd bij de Filipijnse ambassade in het land waar u bent getrouwd, moet het document worden ingediend bij het kantoor van de Ambtenaar van de burgerlijke stand van Manilla.
    
  3. Na indiening vindt er een specifieke burgerlijke procedure plaats bij de Regionale Rechtbank om uw zaak te behandelen. U heeft een advocaat nodig en u moet persoonlijk voor de rechtbank verschijnen.
    
  4. Zodra de rechtbank het buitenlandse vonnis heeft aanvaard en erkend, wordt een vermelding van de scheiding bevolen en in de marge van de oorspronkelijke huwelijksakte geplaatst.


Procedure


Lees de volledige procedure (PDF, 162.29 KB)


Meer algemene uitleg over echtscheiding