Ambassade van België in de Filipijnen
Home Consulaire diensten Identiteitskaart

Identiteitskaart

 
U kunt een Belgische identiteitskaart aanvragen als u officieel op de ambassade bent ingeschreven. Dit geldt voor:

  • eID: elektronische identiteitskaart voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar.
  • Kids-ID: elektronische identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar.

De eID's en Kids-ID's zijn in de eerste plaats identiteitsdocumenten maar kunnen tevens gebruikt worden als geldige reisdocumenten voor de lidstaten van de EU, alsook voor enkele buurlanden. Voor heel wat landen is echter nog steeds een paspoort nodig.

Bij uitreiking van een nieuwe elektronische identiteitskaart ontvangt u in een afzonderlijke omslag de PIN/PUK-code waarmee u de kaart kunt activeren. Met deze twee codes krijgt u toegang tot talrijke particuliere en overheidswebsites (pensioen, ziekenkas, invaliditeit, enz.). Ook kunt u hiermee bepaalde handelingen uitvoeren en documenten digitaal ondertekenen.

Hiertoe moet de kaart echter eerst geactiveerd worden. Dit kan tot op heden enkel in België of in een beperkt aantal ambassades en consulaten in Europa (Alicante, Barcelona, Berlijn, Bern, Den Haag, Genève, Keulen, Londen, Luxemburg, Madrid, Parijs en Tenerife). Belgische ambassades en consulaten buiten Europa kunnen voorlopig nog geen eID-kaarten activeren. Voor meer uitleg over de eID-software, zie www.eid.belgium.be.

Als de kaart reeds geactiveerd is maar u zich de PIN-code niet meer herinnert, kunt u de code online (niet via de ambassade) aanvragen, rechtstreeks bij de FOD Binnenlandse Zaken via de volgende links (respectievelijk voor Nederlands en Frans):

 
Aanvraag

Klik hier voor de volledige procedure

 

Meer algemene uitleg over eID...

Meer algemene uitleg over KIDS-ID...